Savaş filmleri çoğu yönetmen için ”Ustalık eseri” olarak kullanılan bir tür olma özelliği taşır çünkü savaş filmi çekmek; politik, ekonomik ve ideolojik açıdan oldukça zordur. Savaş filmlerinin en başarılı nokta; propagandadır. Duygusallıkla birlikte harmanlanan propaganda seyirciye en kolay geçen ve işleyendir. Organik aydınların kontrolünde özgür olması zor ama iyi yapılınca da insanı derinden vuran etkileyici film türüdür..
Filmleri kısaca yorumlayacağım. Detaylı analizlerini zamanla altlarına link olarak ekleyeceğim böylece izledikten sonra hem kendi fikirlerinizi söyleyebileceğiniz hem de benim fikirlerimi öğrenebileceğiniz alan oluşturacağım.
1-
1917 (2019)
IMDb: 8.2
Konusu:
”I. Dünya Savaşı sırasında askerlerin hayatını etkileyecek önemde bir mesajı iletmekle görevlendirilen iki askerin hikayesini konu ediyor. konu ediyor. I. Dünya Savaşı sırasında Britanya askeri olan Kıdemsiz Onbaşı Schofield ve Kıdemsiz Onbaşı Blake, gerçekleştirilmesi imkansız gibi görünen bir göreve atanır. Görevleri, zamana karşı yarışırken düşman bölgesini geçerek yüzlerce askerin ölümünü engellemek üzere bir mesaj iletmektir. Blake’in kardeşi de kurtarılabilecek askerlerin arasındadır. Bu durumda Blake’i daha da fazla ciddiye alması gereken bir mücadele bekliyordur.”
Kısa Yorumum: Beklentimin çok üzerinde çıkan, aldığı ödülleri sonuna kadar hak eden savaş filmdir.
2-
The Last Samurai – Son samuray (2003)
IMDb: 7.8
Konusu:
”Amerikan Ordusunda, ukala ve aynı zamanda da kıdemli bir kaptan olarak bilinen Nathan Algren, 1870’lerde Japonya’dan bir teklif ve davet alır. Kendisinden, Japon İmparatorluğu’nun ilk ordusuna askeri eğitim vermesi talep edilmektedir. Her ne kadar modern savaş yöntemleri açısından gelişim gösterseler de samuray kültürü de hem devam etmekte hem de önemsenmektedir. Ancak Algren, başına gelen bir kaza sonucu, samurayların lideri tarafından kurtarıldığı vakit, esas samuray kültürüyle tanışır ve bundan ziyadesi ile etkilenir. Bir samuray savaşçısı gibi hareket etmeyi öğrenmesi onu son derece önemli bir kararın eşiğine taşıyacaktır.”
Kısa Yorumum: Benim gibi japon kültürü meraklılarının daha çok hoşuna gideceği felsefesi olan filmdir.
3-
Jojo Rabbit – Tavşan Jojo (2019)
IMDb: 8.2
Konusu:
”II. Dünya Savaşı sırasında, Hitler’in gençlik kamplarında yer alan ve zihninde yarattığı Hitler’i en yakın arkadaşı olarak gören genç Jojo’nun, annesinin evlerinde genç bir Yahudi kızı sakladığını keşfetmesiyle gelişen olayları konu ediniyor.’
Kısa Yorumum: Alt metinleriyle , hikayesiyle kesinlikle başka bir seviyeye sahip olan yapım. Unutulmayan replikleriyle sizi çok etkileyecektir.
4-
The Book Thief – Kitap Hırsızı (2013)
IMDb: 7.5
Konusu:
”Liesel savaşın başladığı sıralarda Almanya’da dokuzlu yaşlarındayken bir aile tarafından manevi kızları olarak alınır. Ailesini çok seven ve onların evlerine aldığı sığınmacı Max sayesinde okumayı öğrenir. Bu sayede ise kitaplarla arasında sıkı bir bağ kurar. Etraflarında her türlü trajedi, heyecan ve savaşın hayatlarına soktuğu bütün kötülükler, onların kelimeler ve kitaplarla oluşturduğu hayal dünyası sayesinde aşılabilir.”
Kısa Yorumum: Savaşın bir başka yüzünü görebileceğiniz başarılı bir uyarlama.
5-
Ansisung – Büyük Savaş (2018)
IMDb: 7.0
Konusu:
”Film, 645 yılında gerçekleşen ve 88 gün süren bir savaşı konu almaktadır. Komutan Yang Man-Chun (Jo In-Sung) ve Goguryeo ordusu, Ansi Kalesi’ni, 500 bin askeri ile ele geçirmeye çalışan Tang Hanedanlığı’a karşı savunur.”
Kısa Yorumum: Bir çok savaş stratejisini, felsefeyi ve duyguyu barındıran epik bir film.