”Subliminal” kelimesinin sözcük anlamı olarak bilinçaltı, bilinçdışı, bilinçaltı ile algılanan manasına gelir.
”Subliminal mesaj” ise anlamından da yola çıkacağımız gibi insanların bilinçaltına yollanan mesajlardır. Bu mesajları biz fark etmesek bile bilinçaltımız fark eder ve depolar. Sonra aldığımız mesajı somut olarak gördüğümüzde hatta duyduğumuzda bile bize bir tanıdık gelir. Reklam sektörünün en sevdiği yöntemdir. Bu yöntem tüketim endüstrisinde yaygın olarak kullanılsa da dezenformasyon gibi kirli kullanımları da mevcuttur.
Subliminal mesajın tarihi çok eskiye dayanıyor. Subliminal mesajın bilinen ilk sinematik örneği 1957 yılında yayınlanan Picnic isimli yapım. Filmde ki sahnelerin içine her 5 saniyede bir, saniyenin 1/3000’ne denk gelecek şekilde minik kareler yerleştiriliyor. Bu kareleri insan gözü yakalayamıyor ama bilinçaltımız bu kareleri yakalayabiliyor. Bu karelerde “Patlamış mısır ye” ve “Coca Cola iç” yazıyor bu sayede film aralarında patlamış mısır ve Coca cola satışlarında artış oluyor. Bu karelere ”Frame”, yöntemin adına ise ”25. kare yöntemi” deniyor.
25. Kare yönteminin tekniğinden biraz daha bahsedecek olursam; televizyon ekranı 25 eşit kareye bölünmüş bir sistem içerir. Bu karelerin hepsi gözümüze yansır ancak bu eşit parçalardan 24 tanesini görür ve kolaylıkla algılarız. 24 kareyi algılayan gözümüz ve beynimiz, 25. karede durumu bilinçaltımıza iter. Gözlerimiz bu 25.kareyi fark edemez. İşte bu noktada bilinçaltımıza itilen bu kareyi beynimiz algılar ve kaydeder. Sonra ne mi olur? Bu bahsettiğimiz ve bilinçaltımıza itilen 25.kare ister istemez karar mekanizmamızı etkiler. Böylece satın alma yönünde harekete geçeriz. Subliminal mesajını yediğimiz ürün bize tanıdık gelir, güvenli gelir beynimiz onu almanın daha iyi olacağına karar vermemizi sağlar.
Bu yöntemin her üründe ve konuda %100 başarılı olduğu kanıtlanmasa da belirli bir eğilime sebep olduğu açık ve ortada.
Subliminal mesajları sadece filmlerde değil; reklamlarda, afişlerde, çizgi filmlerde, oyunlarda… hemen hemen görsel medyanın tümünde görebiliyoruz. Kültür endüstrisinin en önemli basamaklarından olan 25. kare tekniği işte böyle bir yöntem.
Çocuklara hitap eden döneminin en ünlü yapımlarından olan Lion King’in orijinal afişi. Peki aslan kralımızın burnu size neyi andırıyor?
Gelin bir de şöyle bakalım;
Dipnot: İşte tam da bu yüzden özellikle çocuklarımıza içeriğini bilmediğimiz çizgi filmleri izletmemeli, ne olduğunu bilmediğimiz oyunları oynatmamalıyız. Bizler bilinçli bireyler olup çocuklarımızı mümkün olduğu kadar bu yöntemden korumalıyız.