Bilim kurgu filmleri genelde fantezi barındırır. Yönetmenin anlatmak istediği hayal gücüyle sınırlıdır. Bu sayede gerçeklikten uzak olsa bile mantık çerçevesinde dilediği Dünya’yı yaratabilir ve derdini ortaya koyabilir. Bilim Kurgu filmleri, yapısıyla ”Fantastik” türüne benzese de daha ciddi konuları ele almaktan hoşlanır. Genelde; vâr oluş, ölüm ve sonrası ve dinsel konuları ele alır. Yani aslında Bilim Kurgu filmleri felsefeye bayılır, arayış içindedir demek yanlış olmaz.
Filmleri kısaca yorumlayacağım. Detaylı analizlerini zamanla altlarına link olarak ekleyeceğim böylece izledikten sonra hem kendi fikirlerinizi söyleyebileceğiniz hem de benim fikirlerimi öğrenebileceğiniz alan oluşturacağım.
1-
Interstellar – Yıldızlararası (2014)
IMDb: 8,6
Konusu:
”Yıldızlararası’nda, teknik bilgisi ve becerisi yüksek olan Cooper, geniş mısır tarlalarında çiftçilik yaparak geçinmektedir; amacı iki çocuğuna güvenli bir hayat sunmaktır. Onlarla yaşayan Büyükbaba Donald çocuklara göz kulak olurken, henüz 10 yaşındaki kızı Murph şaşırtıcı bir zekaya sahiptir. Geçmişte bıraktığı biliminsanı kariyerini özleyen Cooper’un karşısına bir gün beklenmedik bir teklif çıkar ve ailesinin, dahası insanlığın güvenliği için zorlu bir karar alması gerekir.”
Kısa Yorumum: İçerisinde bir çok teoriyi barındıran hem görsel hem alt metin anlamında koltuğa çivileyen enfes yapımdır.
2-
The Truman Show (1998)
IMDb: 8,2
Konusu:
”Truman Show sinema tarihinin en yaratıcı senaryolarından birine sahip. Dünyanın en güzel adalarından birinde yaşayan halk imrenilecek derecede ütopik bir hayat sürmektedir. Bu adada yaşayan insanlar her güne mutlu uyanıp herhangi bir sorunla karşılaşmadan günü sonlandırıyorlardır. Başkarakterimiz Truman da bu şanslı insanlardan biridir. Güzel bir eşe ve mutlu bir hayata sahip olan Truman, bir gün öldüğünü zannettiği babasını bir gün caddede gördüğü ana kadar hayatı olduğu gibi yaşar. Babasını gördüğüne emindir ancak adam bir anda ortalıktan kaybolmuştur. İlerleyen günlerde çeşitli gizemli anlar yaşayan Truman bir şeylerin yolunda gitmediğini fark edecek, sahip olduğu hayatın gerçek olup olmadığını anlamaya çalışacaktır.”
Kısa Yorumum: Kesinlikle ”Kült” olmuştur. İçerisinde her duyguyu barındırabilen ve bunu ilmek ilmek işleyebilen ender filmdir.
3-
A Clockwork Orange – Otomatik Portakal (1971)
IMDb:7.5
Konusu:
”Geleceğin Britanyasında, ilaç bağımlısı bir çete her gece şiddet gösterilerinde bulunmaktadır. Adam dövüp, hırsızlık yapıp insanlara tecavüz etmektedir. Bir gece çetenin başı Alex diğerleri tarafından polise ihbar edilir. Hapse giren Alex’in cezasını hafifletmesi için önünde bir seçenek vardır: Bir deneye tabi tutulmak. Sonrasında Alex’in hayatı tümüyle değişecektir.”
Kısa Yorumum: Neredeyse rahatsız olacak kadar izlemesi zor filmdir ama türünün en iyilerindendir.
4-
Everything Everywhere All at Once – Her Şey Her Yerde Aynı Anda (2022)
IMDb: 8,1
Konusu:
”Ailesi ve işiyle sıradan bir hayata sahip olan Evelyn’in, bir anda tüm çoklu evrenlerdeki benliklerine vakıf olması ve evreni kurtaracak yegane gücün kendisi olduğunu keşfetmesiyle gelişen olayları konu ediniyor.”
Kısa Yorumum: İçinde gerçekten de ”Her şeyi” barındıran, alt metinleriyle kendinizden geçiren kaliteli yapım.
5-
Donnie Darko – Karanlık Yolculuk (2001)
IMDb: 8.0
Konusu:
”0’lerin sonunda geçen öyküde, Donnie Darko adında 16 yaşında bir genç, bazı gerçek olmayan görüntüler görmeye başlıyor. Özellikle de tavşan kostümlü bir adam beliriyor sık sık. Çevresiyle uyum sorunu yaşayan genç, ailesinin ve okulun kendisi için çizdiği yoldan ayrılıp, esrarengiz misafirinin izinden gidecektir…”
Kısa Yorumum: Replikleriyle akıllara kazınan film, konusuyla da kültleşmeyi başarmış çok iyi bir deneysel yapımdır.